Cepljenje proti gripi v sezoni 2018/19

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, zaradi številnih odsotnosti z dela in hospitalizacij vsako leto povzroči visoke stroške, lahko ima tudi težak potek in hujše zaplete, pogosto pljučnico, v skrajnem primeru je tudi smrtna. Najučinkoviteje se pred gripo zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem, zato je cepljenje priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo.

Zlasti  je cepljenje priporočljivo za vse osebe, ki imajo kronične bolezni obtočil, dihal, sečil, jeter, metabolne bolezni (sladkorna bolezen…), nekatere živčno-mišične in vezivne bolezni, maligna obolenja, nekatere bolezni krvi in krvotvornih organov, bolezni, ki slabijo imunski odziv, za osebe stare 65 let in več, za nosečnice (ne glede na trajanje nosečnosti) ter za ekstremno debele (ITM ≥ 40). Indikacijo za cepljenje v teh primerih postavi zdravnik oziroma se starost izkaže z dokumentom.  Stroške cepiva za navedene skupine krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), zato te osebe plačajo le storitev cepljenja, za katero je dogovorjena cena 7 EUR.

Cepljenje je priporočljivo tudi za vse druge osebe. Za te osebe (samoplačnike) je cena cepljenja proti gripi 14 EUR (vsak odmerek).

Za naročanje pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Vir: NIJZ

Leave a Reply