Cepljenje

CEPLJENJE

Cepljenje poteka v vnaprej dogovorjenih terminih. Na cepljenje se lahko prijavite tako posamezniki kot podjetja svoje zaposlene. Za izvedbo cepljenja prek delodajalca potrebujemo naročilnico in seznam oseb z rojstnimi podatki, kar nam lahko pošljete po e-pošti.

Klopni meningoencefalitis

 • samoplačniško
 • otroci in odrasli
 • skozi vso leto
 • 28 EUR po odmerku

Rotavirus

 • samoplačniško
 • dojenčki (od 6 tednov do 6 mesecev)
 • skozi vso leto
 • 70 EUR po odmerku

Pnevmokok

 • samoplačniško in v sklopu ZZZS
 • skozi vso leto
 • otroci (60 EUR) po odmerku
 • odrasli (24 EUR) po odmerku

Gripa

 
Vsa cepljenja v naših ambulantah potekajo izključno s cepivi, ki jih naročamo na NIJZ
(Nacionalni inštitut za javno zdravje).

Proti klopnemu meningoencefalitisu

Klopni meningoencefalitis (KME) je resna virusna bolezen, ki povzroča vnetje možganskih ovojnic in centralnega živčnega sistema. Na človeka se virus prenese z  vbodom okuženega klopa. Bolezen običajno poteka v dveh fazah, in sicer se prva faza bolezni začne približno 7 do 14 dni po vbodu klopa in je podobna gripi (utrujenost, slabo počutje, bolečine v mišicah, vročina in glavobol). Pri večini bolnikov (nekaj dni do tri tedne) po prostem intervalu sledi druga faza bolezni z visoko temperaturo, močnim glavobolom, slabostjo in bruhanjem in lahko celo z nezavestjo ali smrtjo. Na mestu vboda klopa pri klopnem meningoencefalitisu praviloma ni opaznih sprememb na koži.

Bolezen lahko pusti trajne posledice, kot so glavobol, zmanjšana delovna sposobnost, zmanjšana sposobnost koncentracije, pareze pa tudi ohromelost. Klopni meningoencefalitis je lahko tudi smrtna bolezen (eden do dva odstotka odraslih bolnikov).

Kdaj, kje, kako?

Bazično cepljenje proti klopnemu meningitisu se praviloma opravi s tremi odmerki cepiva. Cepljenje je možno skozi vso leto, piporočljivo pa je, da se cepljenje s prvima dvema odmerkoma opravi v zimskih mesecih z enomesečnim razmakom, da se vzpostavi zaščita pred boleznijo še pred aktivnostjo klopov. Tretje cepljenje je priporočljivo po devetih do dvanajstih mesecih. Prvo revakcinacijo, “osvežitveno cepljenje”, se z enim odmerkom opravi po treh letih, nato pa na pet let.

Za naročanje pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Cena
Cena enega odmerka cepiva je 28 €. Celoten strošek bazičnega cepljenja je 84 €.
cepilna knjižica = 2 EUR

Proti rotavirusom

Rotavirus je virus, ki povzroča okužbo prebavil (gastroenteritis). Z rotavirusom se lahko okuži kdorkoli, vendar je tveganje največje v starosti od treh mesecev pa do dveh let. Majhni otroci so zelo občutljivi na dehidracijo, saj lahko zaradi driske in bruhanja v kratkem času izgubijo ogromno telesne tekočine. Okužba z rotavirusom se navadno izjemno hitro širi ter pogosto povzroča izbruhe in epidemije v vrtcih, domovih za ostarele, med medicinskim osebjem, ipd.. V družini se ti virusi pogosto prenesejo na preostale družinske člane in bližnje stike. Virusi se lahko prenesejo tudi preko zraka, npr. pri vdihavanju aerosola, ki nastane pri bruhanju.

Izbruhi se najpogosteje pojavljajo februarja, čeprav kroži virus v zraku od decembra do aprila. Bolezenski znaki se pojavijo po enem do treh dneh po okužbi. Obolenje povprečno traja 5 do 7 dni.

Cepljenje proti rotavirusom ni obvezno, vendar ga pediatri priporočamo. Dejstvo, da se dobra higiena in dezinfekcijska sredstva niso pokazali za dovolj učinkovite pri preprečevanju širjenja okužbe je najboljši način zaščite pred okužbo z rotavirusom cepljenje.

Kdaj, kje, kako?
Pomembno je, da otroke čim bolj zgodaj zaščitimo, saj najmlajši zbolevajo za najhujšimi oblikami bolezni. Cepimo lahko že pri dopolnjenih šestih tednih življenja, cepljenje pa se mora zaključiti najkasneje do dopolnjenih 6 ali 6,5 mesecih, odvisno od vrste cepiva. Za naročanje pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Cena
70 EUR po odmerku
cepilna knjižica = 2 EUR

Proti pnevmokokom

Bakterija pnevmokok je med najpogostejšimi povzročitelji bakterijskih pljučnic. Poleg pljučnice pnevmokoki povzročajo meningitis, sepso in akutno vnetja srednjega ušesa. Do pnevmokoknih okužb, zlasti pljučnic, najpogosteje prihaja v hladnejših mesecih leta, ko je tudi več bolnikov z virozami in gripo. Pnevmokok se med ljudmi prenaša s kužnimi kapljicami, ki nastanejo ob kihanju in kašljanju. Kmalu po okužbi s pnevmokokom (v enem do treh dneh) lahko zbolimo s povišano temperaturo, mrazenjem ali mrzlico in kašljem. Ob obsežni pljučnici se pojavi bolečina v prsnem košu, gnojav ali celo krvavkast izmeček ob kašlju in občutek pomanjkanja zraka.

Cepljenje priporočamo vsem, ki jih pnevmokokne okužbe bolj ogrožajo: osebam starejšim od 65 let, osebam z imunsko pomanjkljivostjo, diabetikom, zdravljene s kemoterapijo ali radioterapijo, bolnike z rakom, bolnikom s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, z nekaterimi boleznimi krvi ali krvnih organov, za osebe brez vranice in za osebe po presaditvi kostnega mozga ali notranjih organov.

V letu 2015 smo v Sloveniji pričeli s sistematičnim, brezplačnim cepljenjem dojenčkov proti pnevmokoknim okužbam in zajeli otroke, rojene po oktobru 2014. Za starejše otroke, rojene pred oktobrom 2014, in za odrasle je cepljenje samoplačniško, število odmerkov pa je odvisno od njihove starosti.

Kdaj, kje in kako?

Cepljenje je možno vse leto in je samoplačniško, razen ob določenih zdravstvenih indikacijah. Za naročanje pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Cena

za odrasle = 24 EUR
za otroke = 60 EUR
cepilna knjižica = 2 EUR

Proti hepatitisu B

Hepatitis B je resna okužba, ki okvari jetra in jo povzroča virus hepatitisa B. Lahko poteka kot akutna (kratkotrajna) bolezen ali kot kronična okužba. Akutni hepatitis B običajno poteka z izgubo apetita, drisko in bruhanjem, utrujenostjo, zlatenico, bolečinami v mišicah in sklepih. Akutna bolezen z izraženimi simptomi je pogostejša pri odraslih, pri otrocih pogosto poteka brez simptomov. Je nalezljiva bolezen, ki se najpogosteje prenaša z nezaščiteni spolnimi odnosi z okuženo osebo, zato se cepljenje priporočamo tudi vsem ostalim. Tudi na potovanjih obstaja možnost okužbe z okuženo krvjo (npr. transfuzija krvi v deželah, kjer krvi ne testirajo na prisotnost določenih povzročiteljev nalezljivih bolezni, posegi z okuženimi/nesterilnimi instrumenti). V Sloveniji se cepijo posamezniki iz skupin z velikim tveganjem (zdravstveni delavci, študenti medicinskih šol, bolniki na dializi, družinski člani okuženih, novorojenčki okuženih mater, bolniki s spolno prenesenimi boleznimi in njihovi spolni partnerji, intravenski uživalci drog, gojenci zavodov za duševno in telesno prizadete ter potniki, ki potujejo v oddaljene dežele.). Od leta 1998 je bilo uvedeno obvezno cepljenje otrok pred vstopom v osnovno šolo.

Kdaj, kje in kako?

Cepljenje je možno vse leto in je samoplačniško, razen ob določenih zdravstvenih indikacijah.  Za naročanje in več informacij pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Cena

21 EUR
Cepilna knjižica = 2 EUR

Proti HPV

V Sloveniji smo v šolskem letu 2009/2010 uvedli rutinsko cepljenje proti okužbam s HPV s štirivalentnim cepivom za deklice v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje proti HPV je pomemben in sodoben javnozdravstveni ukrep na področju preprečevanja predrakavih sprememb in raka materničnega vratu. S tem cepljenjem se pri deklicah kasneje v življenju zmanjša tveganje za predrakave spremembe in raka materničnega vratu, kot tudi za njihovo zdravljenje z morebitnimi zapleti (npr. prezgodnji porod). S cepljenjem proti HPS se zaščiti tudi pred pojavom nekaterih drugih s HPV povezanih predrakavih in rakavih obolenj ter pred pojavom genitalnih bradavic.

Kdaj, kje in kako?

V Sloveniji od šolskega leta 2009/2010 naprej poteka rutinsko cepljenje proti okužbi s HPV pri deklicah v 6. razredu osnovne šole. Cepljenje proti HPV za šestošolke ni obvezno, je pa brezplačno. Za vse ostale, pa je cepljenje možno samoplačniško. Za naročanje pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Proti tetanusu

Cepljenje proti tetanusu preprečuje okužbe z clostridium tetani, zelo nevarno bakterijsko okužbo. Cepljenje se priporoča v izogib oz. preprečitev zunanjih okužbe pri poškodbah, urezninah, ipd.. Priporočljivo je cepljenje na vsakih 10 let, ponekod pa so cepljenja zahtevana že po službeni dolžnosti.

Kdaj, kje in kako?

Za zaščito pacienta po poškodbi (s cepljenjem in imunoglobulini proti tetanusu) se odloči zdravnik na osnovi ocene rane (ali gre za čisto ali kontaminirano rano) in cepilnega stanja pacienta. Stroške takšnega cepljenja krije ZZZS. Za več informacij smo na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net ali na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00.

Proti gripi

Gripa je zelo nalezljiva bolezen, zaradi številnih odsotnosti z dela in hospitalizacij vsako leto povzroči visoke stroške, lahko ima tudi težak potek in hujše zaplete, pogosto pljučnico, v skrajnem primeru je tudi smrtna. Vrh obolevnosti je običajno januarja in februarja.

Cepljenje proti gripi je priporočljivo za vse, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še posebej pa za nosečnice, kronične bolnike, za starejše osebe od 65 let, osebam, ki imajo izrazito povečano telesno težo in majhne otroke (od šest mesecev do drugega leta starost).Priporočljivo je tudi za vse osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnostim okužbe ali lahko prenesejo okužbo na druge (zdravstvenim delavcem, drugim delavcem v nujnih službah).

Kdaj, kje in kako?

Pred gripo se lahko učinkovito zavarujemo z vsakoletnim cepljenjem. Sezonsko cepljenje proti gripi poteka pozno jeseni. Za naročanje pokličite na tel.št.: 02 578 85 91, vsak dan med 12.00 in 14.00 uro, ob petkih med 10.00 in 12.00. Za več informacij smo vam na voljo tudi preko elektronske pošte na naslovu salvus@siol.net.

Cena

BREZPLAČNO CEPLJENJE za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Stroške cepljenja v celoti krije ZZZS iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.

Vsi ostali za cepljenje proti gripi plačajo cepivo in cepljenje skupaj v znesku 14 EUR.